Connecting-Time; ook voor ‘koetjes en kalfjes’.

Welgemeend interesse tonen in hoe het met je relaties gaat, vraag hen wat ze bezig houdt en stel jezelf open op voor hen. Wellicht kun je helpen. Op die manier werk je aan het intensiveren van je klantrelatie voor de lange termijn. 

De hele zakelijke maatschappij draait om ‘connecten’. Met elkaar in contact komen via social media. Je netwerk is immens als je bekijkt hoeveel contacten je hebt via Twitter, Facebook, LinkedIn, Instagram en ga zo maar door.

Maar is er echt connection met de personen die voor jouw business belangrijk zijn, jouw klanten? Als ik in mijn werk opdrachtgevers en medewerkers vraag hoe zij in contact komen met bestaande relaties, lijkt er wel een soort koud-water-vrees te zijn. Vrees om echt te connecten met je bestaande relaties. Dus niet even vlug dat mailtje of een connectie-verzoek via LinkedIn, maar persoonlijk contact. Een persoonlijke meeting, een telefoongesprek.

Persoonlijk, met tijd voor de klant en met aandacht voor hetgeen jouw klant te vertellen heeft. Interesse tonen, open vragen stellen, doorvragen ook bij moeilijke issues, durven we dat nog? In mijn werk voor diverse organisaties merk ik dat het persoonlijk contact maken met elkaar soms (bewust) te weinig aandacht krijgt. Dat het contact maken met klanten, maar ook gewoon met collega’s meer een ‘dingetje’ begint te worden. Waar we voorheen zonder nadenken te telefoon pakten, grijpen we nu naar mail, social media en What’s App.

Fantastische middelen om te communiceren als je het mij vraagt, maar voor heel veel situaties geldt nog steeds… persoonlijk contact eerst! Zeker in de dienstverlenende sector moet men balans zien te vinden in het zoeken van snel en afstandelijk contact en het echt contact maken met klanten door een persoonlijk gesprek over business of misschien zelfs wel gewoon over de ‘koetjes en kalfjes’.

Social Media is niet meer weg te denken, maar mag niet het persoonlijk contact met je klant in de weg staan. Nog steeds raak je klanten intensiever met je boodschap als je met elkaar spreekt of nog beter, elkaar ontmoet en recht in de ogen kijkt. Als je het mij vraagt mag je daar tijd voor inruimen. Bewust tijd inplannen om je relaties te spreken en te ontmoeten. Agenda-management gericht op klantcontact. Connecting-Time.

Connecting-Time. Hoe zouden jouw relaties het ervaren als je ze eens in de zoveel tijd uit interesse belt en de conversatie aangaat. Mmmm, of toch via de mail even een berichtje ‘hoe gaat het met je!’ Als je het mij vraagt moet je niet alleen geld en tijd investeren voor je afdeling marketing en voor social media trainingen van medewerkers, maar ook voor het enthousiasmeren en coachen van jouw team om dagelijks weer het echte pure contact op te zoeken met relaties.

Online connecten met je klanten en persoonlijk contact gaan wat mij betreft hand-in-hand. Het is alleen de uitdaging om hierbij de juiste afweging te maken hoe je in contact treed met je klanten. Dat hangt van allerlei factoren af: wel/geen aanleiding, tijdstip, laatste contactmoment, veranderingen bij jou of bij de klant, andere betrokken personen en welgemeende interesse.

Ik ga er vanuit dat als je bewuster omgaat deze afweging voor klantcontact, dat je al snel balans vind.